16 listopada 2009

Surówka z kapusty pekińskiej


Znalazłam w książce Henryka Dębskiego, specjalisty od dań z warzyw przepis na kapustę pekińską w formie surówki. Zrobiłam. Wyszła pysznie:-) i dlatego polecam!
Przepis przedstawiam w takiej formie, jak ja zrobiłam:
  • 8 liści kapusty pekińskiej pokroić w kostkę lub poszatkować odrzucając białe częsci, posolić i odstawić na 20 minut.
  • do kapusty wkroić w kostkę strąk papryki konserwowanej
  • średniej wielkości cebulę pokroić w piórka
  • zetrzeć na grubej tarce dwa średnie winne jabłka (np. szarą renetę)
  • warzywa wymieszać, doprawić solą cukrem i sokiem z cytryny
  • wymieszać z jogurtem lub jogurtem naturalnym
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię kapustę pekinską, więc na pewno wyprobuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! Nie znałam Twojego bloga ,ale jak widać łakomstwo mnie sprowadziło . wyglada super smakowicie ,dziś pzretestuje , bo jakis cudem wszystko co potrzeba mam w lodowce .

    OdpowiedzUsuń