Znalazłam w książce Henryka Dębskiego, specjalisty od dań z warzyw przepis na kapustę pekińską w formie surówki. Zrobiłam. Wyszła pysznie:-) i dlatego polecam!
Przepis przedstawiam w takiej formie, jak ja zrobiłam:
- 8 liści kapusty pekińskiej pokroić w kostkę lub poszatkować odrzucając białe częsci, posolić i odstawić na 20 minut.
- do kapusty wkroić w kostkę strąk papryki konserwowanej
- średniej wielkości cebulę pokroić w piórka
- zetrzeć na grubej tarce dwa średnie winne jabłka (np. szarą renetę)
- warzywa wymieszać, doprawić solą cukrem i sokiem z cytryny
- wymieszać z jogurtem lub jogurtem naturalnym
Smacznego!
Bardzo lubię kapustę pekinską, więc na pewno wyprobuję.
OdpowiedzUsuńWitam! Nie znałam Twojego bloga ,ale jak widać łakomstwo mnie sprowadziło . wyglada super smakowicie ,dziś pzretestuje , bo jakis cudem wszystko co potrzeba mam w lodowce .
OdpowiedzUsuń