27 listopada 2010

Sobota z ciastami

Zostałam zmobilizowana przez Męża do poszukiwania przepisów na wypieki, gdyż jakis czas temu orzekł, iż w tym domu nie ma co jeść, bo mało piekę ;-) Tym razem, zamiast prawie cotygodniowej drożdżówki, wypiekłam dwa placusie. Podaję przepisy, bo ciasta wyszły bardzo ładnie i smacznie :)




Przepisy znalazłam na stronie Moje gotowanie pod nazwami, które tu podaję. Mocno zmodyfikowałam babkę.

Marchwiowy pierniczek:

Składniki:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1o dag masła
40 dag marchewki
25 dag bakalii
1 torebka przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kieliszek rumu (zastosowałam z braku rumu Wodę z olejkiem rumowym)
coś do udekorowania

Bakalie zalać rumem i zostawić do nasiąknięcia ( dałam rodzynki i Skórkę pomarańczową).
w rondelku zrumienić 2 łyżki cukru, zestawić z ognia i dodać 2-3 łyżki wody, powstaje karmel..
Marchew obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Masło utrzeć z żółtkami i resztą cukru. Dodać mąkę, proszek, przyprawę i na końcu karmel-wymieszać (ciasto jest bardzo twarde).
Wymieszać z piana z białek, bakaliami i marchewką.

Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.

Można polać białą polewą.

Babka bez mleka

Składniki
4 jajka
3/4 szklanki cukru, łyżeczka cukru wanilinowego
1 budyń śmietankowy
zapach śmietankowy do ciast
2,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 margaryny
1-2 łyżki kakao

Jajka z cukrem zmiksować, dodawać powoli budyń, mąkę, zapach, na końcu dodać powoli stopiony ochłodzony tłuszcz. Do formy keksowej dać 3/4 ciasta, resztę wymieszać z kakao i wyłożyć na wierzch ciasta. Piec 45 minut w 175 stopni.

Smacznego!!

2 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają :) Ciekawy ten piernik marchwiowy, muszę wypróbować, dzięki za przepisy :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama robi coś podobnego do tej babki, tylko są 3 warstwy i jedna jest jeszcze z makiem :) I jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń