Zostałam zmobilizowana przez Męża do poszukiwania przepisów na wypieki, gdyż jakis czas temu orzekł, iż w tym domu nie ma co jeść, bo mało piekę ;-) Tym razem, zamiast prawie cotygodniowej drożdżówki, wypiekłam dwa placusie. Podaję przepisy, bo ciasta wyszły bardzo ładnie i smacznie :)
Przepisy znalazłam na stronie Moje gotowanie pod nazwami, które tu podaję. Mocno zmodyfikowałam babkę.
Marchwiowy pierniczek:
Składniki:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1o dag masła
40 dag marchewki
25 dag bakalii
1 torebka przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kieliszek rumu (zastosowałam z braku rumu Wodę z olejkiem rumowym)
coś do udekorowania
Bakalie zalać rumem i zostawić do nasiąknięcia ( dałam rodzynki i Skórkę pomarańczową).
w rondelku zrumienić 2 łyżki cukru, zestawić z ognia i dodać 2-3 łyżki wody, powstaje karmel..
Marchew obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Masło utrzeć z żółtkami i resztą cukru. Dodać mąkę, proszek, przyprawę i na końcu karmel-wymieszać (ciasto jest bardzo twarde).
Wymieszać z piana z białek, bakaliami i marchewką.
Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.
Można polać białą polewą.
Babka bez mleka
Składniki
4 jajka
3/4 szklanki cukru, łyżeczka cukru wanilinowego
1 budyń śmietankowy
zapach śmietankowy do ciast
2,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 margaryny
1-2 łyżki kakao
Jajka z cukrem zmiksować, dodawać powoli budyń, mąkę, zapach, na końcu dodać powoli stopiony ochłodzony tłuszcz. Do formy keksowej dać 3/4 ciasta, resztę wymieszać z kakao i wyłożyć na wierzch ciasta. Piec 45 minut w 175 stopni.
Smacznego!!
Pysznie wyglądają :) Ciekawy ten piernik marchwiowy, muszę wypróbować, dzięki za przepisy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Moja mama robi coś podobnego do tej babki, tylko są 3 warstwy i jedna jest jeszcze z makiem :) I jest pyszne :)
OdpowiedzUsuń