Składniki:
1 kg maki typ 650
5 dag świeżych drożdży
1 litr ciepłej wody
4 łyżki cukru
2 łyżki soli
4 łyżki octu balsamicznego
po 6 łyżek otrąb, siemienia lnu, sezamu, słonecznika
Wszystkie zmieszać w misce łyżka drewnianą do połączenia składników, przełożyć do foremki, posmarować wodą( ja posypałam mąką). Piec godzinę w temp 180 stopni.
Chleb cudnie wyrósł. I nie było przy nim żadnej roboty oprócz mycia naczyń ;-)
Dziękuję ślicznie, będę piekła w czwartek dla specjalnych gości:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Polecam , naprawdę jest pyszny :-) Zamiast sezamu dałam mak, smak wyszedł oryginalny.
UsuńNo, takie przepisy to ja rozumiem :)Skorzystam. Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńProszę sie pochwalić wypiekiem:-) Smacznego!
UsuńDzięki za przepis, też wypróbuję .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmacznego :-)
Usuńzamiast octu balsamicznego co moge dać,bo octu nie mam
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, może warto sie zaopatrzyc w ocet balsamiczny, dodaje smaku sałatkom. Polecam :-)
UsuńŚwietnie wygląda .
OdpowiedzUsuńPrzy najbliższej okazji, wypróbuję przepis.
Serdecznie pozdrawiam.
Smacznego, mój ma juz trzeci dzień, a smaku jakby mu przybyło i sie nie zestarzał.
Usuńjuz wiem co dziś upiekę :)
OdpowiedzUsuńdziękuje
Upiekłam wczoraj chlebek, tylko użyłam mąki żytniej typ 720. Chlebek jest pyszny. Lekko się rozwala ale to chyba z mojej winy bo jestem niecierpliwa i musiałam go od razu kroić żeby zobaczyć co wyszlo.. jutro kolejna partia będzie robiona :-) Magda
OdpowiedzUsuńMagdo, ciesze się, że wyszło :-) polecam jednak zmieszać mąkę żytnią z pszenną. czysta żytnia wymaga innej obróbki.
UsuńDziękuję, na pewno tak zrobię :-)
UsuńCzekałaś aż wyrośnie w foremkach, czy od razu piekłaś?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ania
Piekłam od razu, Pzdr Magda
Usuń