9 października 2016

Chleb bez wyrabiania

Znalazłam w internecie przepis na chleb najprostszy na świecie, niestety, nie zapisałam źródła tego przepisu.

Składniki:

1 kg maki typ 650
5 dag świeżych drożdży
1 litr ciepłej wody
4 łyżki cukru
2 łyżki soli
4 łyżki octu balsamicznego
po 6 łyżek otrąb, siemienia lnu, sezamu, słonecznika

Wszystkie zmieszać w misce łyżka drewnianą do połączenia składników, przełożyć do foremki, posmarować wodą( ja posypałam mąką). Piec godzinę w temp 180 stopni.

Chleb cudnie wyrósł. I nie było przy nim żadnej roboty oprócz mycia naczyń ;-)









16 komentarzy:

  1. Dziękuję ślicznie, będę piekła w czwartek dla specjalnych gości:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam , naprawdę jest pyszny :-) Zamiast sezamu dałam mak, smak wyszedł oryginalny.

      Usuń
  2. No, takie przepisy to ja rozumiem :)Skorzystam. Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za przepis, też wypróbuję .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. zamiast octu balsamicznego co moge dać,bo octu nie mam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, może warto sie zaopatrzyc w ocet balsamiczny, dodaje smaku sałatkom. Polecam :-)

      Usuń
  5. Świetnie wygląda .
    Przy najbliższej okazji, wypróbuję przepis.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego, mój ma juz trzeci dzień, a smaku jakby mu przybyło i sie nie zestarzał.

      Usuń
  6. juz wiem co dziś upiekę :)

    dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekłam wczoraj chlebek, tylko użyłam mąki żytniej typ 720. Chlebek jest pyszny. Lekko się rozwala ale to chyba z mojej winy bo jestem niecierpliwa i musiałam go od razu kroić żeby zobaczyć co wyszlo.. jutro kolejna partia będzie robiona :-) Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo, ciesze się, że wyszło :-) polecam jednak zmieszać mąkę żytnią z pszenną. czysta żytnia wymaga innej obróbki.

      Usuń
    2. Dziękuję, na pewno tak zrobię :-)

      Usuń
  8. Czekałaś aż wyrośnie w foremkach, czy od razu piekłaś?
    Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń