23 maja 2010

Rabarbar na zimę

Mam paskudny ogród, kwiatki posadzone przypadkowo i bez głowy, bo i głowy do nich nie mam ani upodobania. Za to kupuję wciąż rośliny użytkowe, są piękne i praktyczne. W tym roku upolowałam wreszcie rabarbar, już sobie rośnie ( w tyle za rabarbarem widać bób):

Zbiór będę mogła robić jesienią lub za rok. Tymczasem wczoraj udało mi się kupić ze 4 kg rabarbaru. Zrobiłam słoiki, marmoladka jest super do naleśników i do ciast.






Przepis (Cyryllo!! Dziękuję :-)))

  • Rabarbar umyć, obrać i pokroić

  • W garnku z nieprzypalającym sie dnem dusić bez dodatku cukru, na początku podlać troszkę wody, by łodygom łatwiej było sie rozgotować

  • Gdy zrobi sie dość gęste dodać cukru, na 4 kg rabarbaru dałam 1 kg i wyszło ciut za słodkie, najlepiej więc próbować, dodać tyle cukru, by smak pozostał i kwaśny i słodki jednocześnie

  • Po dodaniu cukru jeszcze troszkę smażyć do zgęstnienia

  • Włożyć do czystych słoiczków i pasteryzować na sucho

  • Smacznego!!!!

4 komentarze:

  1. A przepis gdzie ?
    Też bym zrobiła ale nie mam przepisu. Dodatkowo przeraża mnie obieranie rabarbaru. Ale tego chyba nie można pominąć ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za przepis na marmoladę ,napewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię..A jako że po powodzi truskawek raczej nie będzie zrobię zapasy rabarbaru. Dziękuję za inspirację. lilka.m.b

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie smakuje marmolada rabarbarowa z imbirem. Ja w tym roku robilam chutney - lubie takie slodko-ostre dodatki do miesa czy pasztetow.
    Pozdrawiam - julsza

    OdpowiedzUsuń