26 września 2010

Zapiekanka ziemniaczano-porowa

Zaczęłam, zgodnie z obietnicą daną sobie, urozmaicanie kuchni sobotnio-niedzilenej poprzez zapiekanki. Poszperałam w necie i znalazłam przepic, który musiałam wypróbować. Oto rezulat:

Przepis (jak ja zrobiłam):

1 kg ziemniaków obrać i ugotować, ostudzić i pokroić w plastry
1 duży por, 40 dag pieczarek i dwa ząbki czosnku (rozgniecione) udusić do miękkości, a następnie do gorących dodać dwa serki typu camembert i łyżkę śmietany, posolić, popieprzyć i dodać nieco tymianku

Do formy lub naczynia żaroodpornego dodać na dno nieco oleju, ułożyć warstwy: ziemniaki, farsz, ziemniaki, posmarować śmietaną, posypać startym żółtym serem, zapiekać pół godziny w temp. 150 stopni.

Podałam z sałatą zaprawioną rzodkiewką i szczypiorkiem.

Polecam!

1 komentarz:

  1. Asiu
    Wypróbowałam dzisiaj przepis. Miałaś rację, zapiekanka jest przepyszna i zagości na moim stole na stałe.
    pozdrawiam Ania/Anullek

    OdpowiedzUsuń